En les 16 generacions de Llevat hi ha hagut 20 matrimonis dintre de la mateixa família, la majoria d’ells (però no tots) sense saber que eren parents llunyans.
D’aquests, tres han estat a Cuba a la Isla de Pinos, un el 1905 i dos el 1942. A Cuba, Juan de Mata Llevat Blanco es va casar el 16 de juny de 1905 a Nueva Gerona amb la seva cosina Eduarda Liquort Llevat, tots dos de la generació 12. Els altres son de la generació següent i es tracta de casaments entre cosins segons.
Dels d’ Almoster, la majoria son cassos de persones que porten, l’un, Llevat de primer cognom i l’altre, de segon. O fins i tot, els dos de segon cognom.
Però n’ hi ha quatre on la parella duu, tots dos, Llevat de primer cognom, donant lloc per tant a famílies Llevat Llevat.
El primer cas es el de Joseph Llevat Voltas (El Moster , 1823- Almoster,1890, de Cal Fariner) i Maria Llevat Martorell (Les Borges, 1828- Almoster, 1871). La Maria havia nascut a Les Borges possiblement perque era el poble on vivia i feia de pagès el seu pare, Pau Llevat Oller, primer amb la seva primera esposa, Magdalena Mariné, també de Les Borges, i desprès amb la segona, Rosa Martorell (1).
Aquesta parella, tots dos de la generació 10, varen casar-se a Sant Miquel a Almoster el 5 de maig del 1849. Les seves branques s’havien separat set generacions abans, a la tercera generació: el marit prové d’en Joan Llevat Gomis i l’esposa del seu germà Miquel.
Del matrimoni del Joseph i la Maria varen néixer 10 fills, morint la mare possiblement a conseqüència del darrer part. Les tres primeres noies no varen arribar a sobreviure fins l’edat de formar família i el quart i primogènit Josep Llevat Llevat es va casar el 1862 amb l’Antònia Garcia Gassull. Però el segon noi, en Miquel Llevat Llevat –no es podia dir d’una altra manera- es va tornar a casar amb una Llevat, la Sebastianeta Llevat Aymamí. La Sebastianeta era filla del segon matrimoni d’en Pere Llevat Sugrañes (El Moster, 1822-1882) i la Sebastiana Aymamí Pàmies, de Vilaplana. De la resta de sis germans Llevat Llevat, només en varen viure la Maria –que es va casar amb el seu cunyat Josep Garcia Gassull- i el Manel –que ja hem dit que devia provocar la mort de la mare- i que no es altre que el rebesavi comú de les actuals famílies Aiguadé Llevat, Llevat Escoda, Llevat Montserrat, Colea Llevat, Virgili Llevat, Anguren Llevat i Llevat Atienza.
Per tant el segon cas, es el de Miquel Llevat Llevat (Almoster, 1860-?) i Sebastianeta Llevat Aymamí (Almoster, 1862- ?), casats a Almoster el 1882, el primer de juliol. En Miquel era pagès i va ser alcalde del poble. Es tracta de dues persones de les generacions 11, quines branques se separen també a la generació tercera, doncs ella ve d’en Joan Llevat Gomis i ell d’en Miquel, el germà que el seguía.
El tercer cas cal ubicar-lo en el temps entre els dos anteriors. En Joseph Llevat Ferré, de Cal Seminari, i de la generació 9 (El Moster, 1816-?) es va casar en primeres núpcies el 23 de desembre de 1850 amb Maria Llevat Ollé, de la generació 11 (El Moster, 1828 – Almoster, 1855).
La parella va tenir tres fills nomes, perque la mare va morir jove, el que va provocar que el pare es tornés a casar amb la Rosa Estivill i en tingués set mes. Els tres Llevat Llevat foren la Josepha, en Joseph i en Lluís (mort al poc de néixer), dels quals no en tenim cap altre informació, tot i que és clar que els seus descendents, si en tingueren, ja no porten el cognom.
El quart i darrer cas es el del Josep Llevat Gabaldà (Almoster, 1939) i la Carmeta Llevat Gassull (Almoster, 1940), pares del Gerard (Reus, 1967) i la Cristina (Reus, 1972) i tots dos de la generació 13. De fet es ben senzill, els seus pares eres cosins segons, doncs els seus avis paterns eren germans. Provenen de la branca Llevat Barril ( Miquel Llevat Barril, 1730-1776) i posteriorment de Cal Gayetano ( Gayetano Llevat Alberich; Moster 1772-1839), una família dedicada des de sempre a la pagesia. En Miquel Llevat Fort (Almoster 1840-1910) i la seva segona esposa, Concepció Català Fortuny, amb qui es va casar el 1869 a Sant Miquel, varen tenir cinc fills: En Josep (Almoster, 1870), el gran, pagès, pastor i carnisser, va ser l’avi de la Carmeta Llevat Gassull i dels seus germans Fèlix i Josep. El segon, Miquel (Almoster, 1872), era l’avi del seu marit, en Josep Llevat Gavaldà i de la seva germana Maria, amés de la Montserrat i la Maria Anglès Llevat. En Cisco va tenir 10 nets. Les dues petites foren nenes: la Rosa (Almoster, 1878), que es va casar amb en Josep Altés Fort el 1904, i la Cinta (Almoster, 1880), que va morir quan tenia cinc anys.
En Josep i la Carmeta es varen casar a Almoster el 2 de juliol de 1966, formant -possiblement- la darrera família Llevat Llevat.
(1) Tot i així part dels seus fills dels dos matrimonis son nats a El Moster, però hi torna a haver una neta (Magdalena Llevat Fort) nascuda a Les Borges.
Act. 27-12-2016
Pingback: Els setze alcaldes Llevat des de la primera guerra carlista fins ara. – Familia Llevat
Pingback: Els Llevat de França (1) / Les Llevat en France (1) – Familia Llevat