De quan Mosté / El Moster / Almunster / Almoster no sortía als mapes…

L’Institut Cartogràfic de Catalunya disposa d’una gran cartoteta històrica digitalitzada. Els mapes més antics de Catalunya son els que daten del 1606, de quan el Principat era regit pels Habsburg. De fet, la cartografia de Catalunya del segle XVII que coneixem es redueix gairebé als mapes de petit format que van aparèixer publicats en atles impresos als Països Baixos i, ja a la segona meitat del segle, a França.

En aquest mapa de 1606 i en els molts que el segueixen, El Moster no hi apareix. No el trobem fins arribar al 1716. En aquest any, Oleguer Taverner i d’Ardena, compte de Darnius (1667-1727) recull el poble per primer cop en un mapa conegut.

Almoster 1716

Cal tenir en compte la situació política del moment. La guerra de Successió (1701-1715) es va iniciar amb una cartografia de Catalunya, a gran escala, més aviat escassa. I és la cartografia el que permet el moviment de tropes i el disseny de les estratègies bèl•liques. El bàndol borbònic va poder comptar amb l’ajuda de la monarquia francesa, que ja des del segle XVII recollia, dibuixava o espoliava documentació cartogràfica com a eina de coneixement de qualsevol territori enemic. No és estrany, doncs, que els arxius militars francesos conservin alguns mapes remarcables d’aquest període, mapes d’orígens molt diversos.
Precisament, el mapa més antic que es coneix d’Oleguer Taverner es conserva al Service Historique de l’Armée de Terre (SHAT) del Ministeri de Defensa de França.

La família Taverner va destacar per l’adhesió a la causa borbònica i per la participació activa en la guerra de Successió. Oleguer va obtenir el grau de coronel de cavalleria, i va prendre part en moltes batalles i escaramusses, alhora que mostra ser un bon coneixedor de la xarxa viària, com evidencia tant la seva obra escrita com cartogràfica. No tenim dades de la formació tècnica en cartografia que posseïa, però és evident la importància que per als partidaris de Felip V tenia el fet de disposar de bons mapes.

De l’Oleguer Taverner ens interessa, per la seva qualitat i per ser el més antic, la Carta General del Principat de Catalunya dividida en les seves vegueries fins a les fronteres dels Regnes d’Aragó i França. És un mapa manuscrit amb un perfil del territori molt panxut. S’assembla –segons els especialistes- als mapes que tracen en aquells mateixos anys els enginyers de l’exèrcit francès, amb un dibuix del relleu que ja no és pictòric sinó que és ombrejat a l’aquarel•la amb molt de detall. El fet que apareguin les vegueries ens permet datar-lo amb anterioritat a 1716, per tant va haver de ser elaborat entre 1708 i 1716.

Aquest mapa és, sens dubte, el més espectacular dels dibuixats per Taverner. Com va poder dur a terme una obra d’aquestes característiques i si va ser alçat de nou per l’autor o era una còpia d’un mapa militar anterior, no ho podem saber.

Bé, no sabem com ni per què, però en aquest mapa surt El Moster per primer cop, quan tenia ja prop de 300 habitants.

Cal esperar després al 1776, 1813 i 1821 .

Almoster 1776El 1776 apareix a l’ Atlas Geográfico de España (Mapa del principado de Cataluña: comprehende los corregimientos de Barcelona, Cervera, Gerona, Lerida, Manresa, Mataró, Puigcerdá, Talarn, Tarragona, Tortosa, Villafranca, Vique y la subdelegación del Valle de Aran), quin autor es Tomás Lopez y Vargas.

 

 

Les edicions de 1813 i de 1821 son conseqüència de la guerra del francès contra els Bonaparte, que acabà el 1814.

Almoster 1813El primer, escrit en italià, es la Carta militare della Catalogna: per servire alla Storia delle truppe italiane nelle diverse posizioni e spedizioni di piu eserciti dal 1803 al 1808, ja que –recordem- les tropes italianes donaven suport a Napoleó. El mapa identifica perfectament una línia de front a càrrec dels francesos del general Suchet entre Castellvell i El Moster i cap el camí de l´Aleixar, coberta pels italians més enllà de La Selva.

 

 

 

 

ALMOSTER 1821Per últim, ja amb la grafia Almunster, el 1821 es troba el poble en el mapa històric a mode d’inventari Carte d’une partie de la province de Catalogne pour servir à l’intelligence des marches et positions du VIIe Corps de la Grande Armée pendant la Campagne des années 1808 et 1809 sous les ordres de S.E. M. les Lieutenant Général Comte Gouvion Saint-Cyr, general que –a la llum del mapa anterior- no va passar massa a prop.
Almoster 1860

 

Des de llavors ençà, ja ha quedat recollit progressivament als mapes publicats. En el de 1853 d’en Ramón Alabern figura encara com Moster, i ja com Almoster en el de Pascual Madoz (polític, advocat i geògraf) de 1858. I fins ara…

 

Act. 27-12-2016