Ja havíem vist quines eren les famílies que vivien al Moster a finals de l’Edat Mitjana i a l’ inici de l’Edat Moderna en parlar dels fogatges de 1497, 1515 i 1553 ( veure http://familiallevat.com/els-fogatges-al-moster-i-el-cogno…/).
Les dades procedents dels fogatges es poden creuar amb les que consten als llibres sagramentals de la comunitat de preveres de Reus, corresponents, el primer, al període 1524-1566 i el segon, ja esmentat, al 1573-1656 (veure http://familiallevat.com/una-gran-troballa-el-llibre-sagra…/), tots dos al Museu Comarcal del Baix Camp de Reus.
En el primer, que es conserva molt deteriorat, no consta cap Llevat. En el segon ja havíem identificat els Llevat de la segona generació en endavant, doncs hi consten batejos del 1574, 1594, 1597, 1599, 1602, 1608, 1609, 1617, 1618….
El primer, el del 1574, correspon sens dubte a la primera inscripció d’un Llevat a un registre. Es tracta de Joan Llevat, que devia ser el més petit dels tres germans coneguts de la segona generació. Recordem que els altres eren Miquel i Joan Pere . Aquests dos possiblement no foren batejats, doncs al Moster la pila baptismal arribà precisament el 1573, o be, si ho foren a Reus, no quedaren recollits al primer llibre de la comunitat de preveres, on si consten, però, altres nats al Moster.
En aquesta primera inscripció, en una segona lectura, hem pogut identificar –tot i que amb dificultat- el nom del pare d’en Joan Llevat, nat el febrer del 1574, i que correspon al que degué ser el primer Llevat. El seu nom no era, com havíem suposat, Joan, sinó…. MIQUEL. Com el patró del poble. El primer Llevat fou en Miquel Llevat. I no es del 1560, sinó una mica anterior, possiblement de cap el 1550. Cal doncs reconèixer que la fins ara nostra hipòtesi era equivocada.
Hem verificat que cap dels Llevat de la segona i tercera generació tenen cap padrí que es digui Llevat. De fet, en Joan (Moster, 1574) fill de Miquel te per padrins a Joan Baget i a Thecla (o Teresa) Roig. La Thecla (Moster, 1594), filla de l’anterior i de la seva dóna, que procedia de família de tintorers d’Alcover, te per padrins a en Miquel Rocamora (foraster) i a Magdalena Paladella. Els seus germans, en Joan (Moster, 1597), a Bartomeu Pàmies y (?) Paladella; el germà següent Miquel Jacintho (Moster, 1599) a Miquel Pàmies i –un altre cop- Magdalena Paladella, el qual fa suposar que potser la Thecla devia traspassar; en Pere (Moster ,1602) a en Pere Vallet i a la Joana Barbarà… Cal esperar al 1626 per a trobar com a padrí a un Llevat, quan ho és en Joan Llevat (Moster, 1574), del que ja hem parlat al principi, que ho és de la seva neta Hierónima.
Tot plegat confirma la idea de que els Llevat de final del segle XVI no teníem ancestres ni parents a qui nomenar padrins. I que els primers germans d’en Joan (Moster, 1574), que eren –com hem vist- en Miquel –el mateix nom que el pare- i en Joan Pere , o no eren al poble o no tenien família.
Els fills del primer, en Miquel, sembla que varen anar cap a Reus (on feien de rajolers i on es va casar un dels nets) i Barcelona, donant lloc als Llevat de Barcelona. D’en Joan Pere només ens consta una filla, Magdalena, nada al Moster el 1609.
Els fogatge de 1553 ens recorda que les famílies del Moster eren molt poques: Barbarà, Pàmies, Baget, Roig, Paladella i Vallet. Els llibres sacramentals permeten afegir , uns anys més tard, els Figueres, Bernat, Giner, Bescany, Matheu, Gassull , Pasqual, Anglès, Marti i Llombart. Aquestes setze famílies devien ocupar la trentena de llars que en aquesta època constituïen el poble del Moster. Sembla que les famílies Baget i Roig eren les més properes als Llevat, passant després el testimoni als Pàmies i Paladella. Qui sap si, precisament, els Baget devien ser els pares adoptius del primer Llevat…
Nota: a la pàgina web, les entrades que feien referència al primer Llevat com Joan han estat actualitzades.
————————————————————————–
Ya habíamos visto cuáles eran las familias que vivían en El Moster a finales de la Edad Media y al inicio de la Edad Moderna al hablar de los fogajes de 1497, 1515 y 1553 (ver http://familiallevat.com/els-fogatges-al-moster-i-el-cogno…/).
Los datos procedentes de los fogajes se pueden cruzar con los que constan en los libros sacramentales de la comunidad de sacerdotes de Reus, correspondientes, el primero, al período 1524-1566 y el segundo, ya mencionado, a los años 1573-1656 (http://familiallevat.com/una-gran-troballa-el-llibre-sagra…/), ambos en el Museo Comarcal del Baix Camp de Reus.
En el primero, que se conserva muy deteriorado, no consta ningún . En el segundo ya habíamos identificado los Llevat de la segunda generación en adelante, pues constan bautizos en 1574, 1594, 1597, 1599, 1602, 1608, 1609, 1617, 1618 ….
El primero, el del 1574, corresponde sin duda a la primera inscripción de un Llevat en un registro. Se trata de Joan Llevat, que debía ser el más pequeño de los tres hermanos conocidos de la segunda generación. Recordemos que los otros eran Miquel y Joan Pere. Estos dos posiblemente no fueron bautizados, pues al Moster la pila bautismal llegó precisamente en 1573, o bien, si lo fueron en Reus, no quedaron recogidos en el primer libro de la comunidad de sacerdotes, donde si constan, sin embargo, otros nacidos en El Moster.
En esta primera inscripción, en una segunda lectura, hemos podido identificar -aunque con dificultad- el nombre del padre de Joan Llevat, nacido éste en febrero de 1574, y que corresponde a quien debió ser el primer Llevat. Su nombre no era, como habíamos supuesto, Joan, sino …. MIQUEL. Como el patrón del pueblo. El primer Llevat fue Miquel Llevat. Y no es del 1560, sino algo anterior, posiblemente de 1550. Hay pues que reconocer nuestra hipótesis era equivocada.
Hemos verificado que ninguno de los Llevat de la generación segunda y tercera tienen ningun padrino que se llame Llevat. De hecho, Joan (Moster, 1574) hijo de Miquel tiene por padrinos a Joan Baget y a Thecla (o Teresa) Roig. Thecla (Moster, 1594), hija delanterior y de su esposa, que procedía de familia de tintoreros de Alcover, tiene por padrinos a Miquel Rocamora (forastero) y Magdalena Paladella. Sus hermanos, Joan (Moster, 1597), a Bartolomé Pàmies y (?) Paladella; el hermano siguiente Miquel Jacintho (Moster, 1599) a Miquel Pàmies y -otra vez- a Magdalena Paladella, lo cual hace suponer que quizás Thecla debía morir siendo pequeña; Pere (Moster, 1602) a Pere Vallet y Joana Barbarà … Hay que esperar a 1626 para encontrar como padrino a un Llevat, cuando lo es Joan Llevat (Moster, 1574), del que ya hemos hablado al principio, que lo es de su nieta Hieronima.
Todo ello confirma la idea de que los Llevat final del siglo XVI no teníamos ancestros ni parientes a quien nombrar padrinos. Y que los primeros hermanos de Joan (Moster, 1574), que eran como hemos visto, Miquel -el mismo nombre que el padre- y Joan Pere, o no estaban en el pueblo o no tenían familia.
Los hijos del primero, Miquel, parece que fueron hacia Reus (donde hacían de ladrilleros y donde se casó uno de los nietos) y Barcelona, dando lugar a los Llevat de Barcelona. De Joan Pere sólo nos consta una hija, Magdalena, nacida en El Moster en 1609.
Los fogajes de 1553 nos recuerdan que las familias del Moster eran muy pocas: Barbarà, Pàmies, Baget, Roig, Paladella y Vallet. Los libros sacramentales permiten añadir, unos años más tarde, los Figueres, Bernat, Giner, Bescany, Matheu, Gassull, Pascual, Anglés, Martí y Llombart. Estas dieciséis familias debían ocupar la treintena de hogares que en esta época constituían el pueblo del Moster. Parece que las familias Baget y Roig eran las más cercanas a los Llevat, pasando después el testigo a los Pàmies y Paladella. Quién sabe si, precisamente, los Baget fueron los padres adoptivos del primer Llevat …
Nota: en la página web, la entradas que hacían referencia al primer Llevat como Joan han sido corregidas.
—————————————————————————
We have been written in previous post about the families who lived in El Moster at the late Middle Age and at the early Modern Age. In particular, about the census of 1497, 1515 and 1553 (see http://familiallevat.com/els-fogatges-al-moster-i-el-cogno…/).
The data recorded in those census can be crossed with the information included in the oldest sacramental books, corresponding the first to the years 1524-1566, and the second to the period 1573-1656 (seehttp://familiallevat.com/una-gran-troballa-el-llibre-sagra…/),both at the Regional Museum of Reus.
In the first one, which is now very deteriorated, we have not found any Llevat. In the second we had identified Llevat family members of the second generation onwards, as there are baptisms corresponding to members of our family in the years 1574, 1594, 1597, 1599, 1602, 1608, 1609, 1617, 1618 ….
The first one, February of 1574, certainly corresponds to the first Llevat ever registered. This is Joan Llevat, that was probably the last one of the three brothers known of the second generation. Remember that the others were Miquel and Joan Pere. These two probably were not baptized because, at El Moster, baptismal font came precisely in 1573. Or –alternatively- they got baptism in Reus, even if they are not registered in the first book of the community of priests while there are others baptisms of people born in El Moster.
Reading carefully this register, we have identified -although is not obvious- the name of the father of this Joan Llevat, born in February 1574, which should correspond to who was probably the first Llevat ever. His name was not, as we had supposed till now, Joan, but …. Miquel. The first Llevat was Miquel Llevat. And he should be born not in 1560, but a little bit earlier, possibly by 1550. It is therefore necessary to recognize that, until now, our hypothesis was wrong.
We have verified that none of the Llevat known kids of the second and third generation had godfather called Llevat. In fact, Joan (El Moster, 1574) son of Miquel had as godparents Joan Baget and Thecla (or Teresa) Roig. Thecla (El Moster, 1594), daughter of Joan and his wife, who came from a family of dyers living in Alcover, had for godparentso Miquel Rocamora (not local) and Magdalena Paladella. His brothers, Joan (El Moster, 1597), Bartomeu Pàmies and (?) Paladella; Miquel Jacintho (Mostar, 1599) had Miquel Pamies and again Magdalena Paladella; Pere (El Moster, 1602) had as godparents Pere Vallet and and Joana Barbarà …
It is necessary to wait until 1626 to find first godfather Llevat , when Joan Llevat (El Moster, 1574), became godfather of Hieronima, his granddaughter..
All this seems to confirm the idea that at the end of the sixteenth century the existing Llevat did not have relatives or ancestors to be named godparents. And that the older brothers of Joan (El Moster, 1574), Miquel -the same name as the father- and Joan Pere, either were not living at the village or did not have descendants.
In fact, the sons of Miquel, it seems they went to Reus and Barcelona, leading the Llevat family brach is the capital of Catalonia. Joan Pere, as far as we know, had only a daughter, Magdalena (El Moster, 1609).
According to the census of 1553 the families living in El Moster at that time were Barbarà, Pamies, Baget, Roig, Paladella and Vallet. The sacramental books added, some years later, Figueres, Bernat Giner, Bescany, Matheu, Gassull, Pascual, Anglés, Marti and Llombart. These sixteen families lived in the approximately thirty homes existing at that time. It seems that the families Baget and Roig were the closest to the family Llevat, and later the families Pàmies and Paladella. Who knows if precisely if the adoptive parents of the first Miquel Llevat were one of them …
Note: previous information at the website referring to the first Llevat as Joan have been updated.
—————————————————————————–
Nous avions vu quelles étaient les familles qui vivaient à El Moster au fin du Moyen Age et le début de l’âge moderne, quand on a parlé des « fogatges » de 1497, 1515 et 1553 (voir http://familiallevat.com/els-fogatges-al-moster-i-el-cogno…/).
Les données des « fogatges » peuvent être croisés avec celles des livres sacramentels de la communauté des prêtres de Reus, qui on été conservés, correspondant à la période 1524-1566 et 1573-1656 (voir http://familiallevat.com/una-gran-troballa-el-llibre-sagra…/) tous les deux au Musée régional de Reus.
Dans le premier, qui est en très mauvais état, il n’a aucun Llevat. Dans le second, nous avons identifié des Llevat de la deuxième génération en avant, car il y a des baptêmes en 1574, 1594, 1597, 1599, 1602, 1608, 1609, 1617, 1618 ….
Le premier, celui de 1574, correspond certainement à la première inscription d’un Llevat jamais connue. C’est Joan Llevat, qui serait le plus jeune des trois frères de la deuxième génération. À rappeler que les autres étaient Miquel et Joan Pere. Ces deux n’ont été pas probablement baptisés parce que les fonts baptismaux d’El Moster sont arrivés précisément en 1573. Ou ils l’ont été à Reus, même s’ils ne sont pas inclus dans le premier livre de la communauté des prêtres où, par contre, il y en d’autres aussi nés à El Moster.
À cette première inscription, dans une deuxième lecture, nous avons identifié –pas facilement- le nom du père de Joan Llevat, né en Février 1574, ce qui correspond à ce celui qui devrait être probablement le premier Llevat. Son nom n’est pas, comme nous l’avions supposé, Joan, mais …. Miquel. Le premier Llevat était Miquel Llevat. Et né non plus en 1560, mais un peu plus tôt, peut-être autour de 1550. Il est donc nécessaire de reconnaître que jusqu’à présent notre hypothèse était erronée.
Nous avons vérifié qu’aucun des Llevat connus de la deuxième et troisième n’a pas eu comme parrain d’autres membres de la famille. En fait, Joan (Moster, 1574) fils de Miquel, avait com parrains Joan Baget et Thècla (ou Teresa) Roig. Thècla (Moster, 1594), fille de Joan et sa femme, qui venait d’une famille de teinturiers d’ Alcover, avait comme parrains à Miquel Rocamora (extérieur) et Magdalena Paladella. Ses frères, Joan (Moster, 1597), avait Bartomeu Pàmies et Mme.Paladella ; les parrains de Miquel Jacintho(Mostar, 1599) étaient Miquel Pàmies, et une deuxième fois Magdalena Paladella; Pere (Moster, 1602) avait comme parrains Pere Vallet et Joana Barbarà . On doit attendre 1626 pour trouver en tant que parrain un Llevat quand Joan Llevat (Mostar, 1574), duquel nous avons déjà parl, l’est de Hieronima, sa grande fille.
Tout cela confirme l’idée que la fin du XVIe siècle les Llevat donte nous parlons n’avaient pas des parents ou des ancêtres auxquels nommer parrains et marraines. Et que les frères ainés de Joan (Moster, 1574), qui étaient, comme on l’a déjà vu, Miquel et Joan Pere, n’habitaient au village ou n’avaient pas de famille.
Les enfants de Miquel, il semble que sont partis à Reus (où un d’entre eux s’est épousé) et après à Barcelone, oú ils ont crée la branche de Barcelone. De Joan Pere nous ne connaissons qu’une fille, Madalena (Moster, 1609).
Le « fogatge » de 1553 nous rappellet qi’il y avait très peu de familles à cette date là au Moster. Seulement les Barbarà, Pàmies, Baget, Roig, Paladella et Vallet. Les livres sacramentelles nous permettent d’y ajouter quelques années plus tard, les Figueres, Bernat Giner, Bescany, Matheu, Gassull, Pasqual, Anglès, Marti i Llombart. Ces seize familles habitraient la trentaine de maisons du village à cette époque. Il semble que les familles Baget et Roig étaient assez proches des Llevat , comme plus tard les Pàmies et Paladella. Qui sait précisément ces Baget auraient été les parents adoptifs du premier Llevat. On ne le saura jamais…
Note : les informations erronées concernant Joan Llevat comme le premier ont été corrigées sur le site internet.