Els altres Llevat d’Arenys i Sitges el segle XIX: Paula Llevat Alabert.

Avui, tant a Arenys de Mar com a  Sitges hi habiten alguns membres de la família Llevat (veure http://familiallevat.com/els-llevat-darenys-de-mar/). A primers del segle XIX també hi visqueren part dels seus ancestres. Això és el que sabem d’ells.

A finals del segle XVII es casaven al Moster en Joseph Llevat Monner (nat al poble el 1763) i la  Gertrudis Alabert, que era de Reus. Aquest matrimoni pertanyia  a la generació 8.

En Joseph feia de pagès i venia de la família Llevat Trilla, que encara avui es ben coneguda al poble. Era el quart d’onze germans, però només en visqueren cinc:  dos nois i tres noies.  El germà gran (Vicenç) donà origen a la família de Cal Mian i es sap que dues germanes es casaren i anaren a viure a Vila-seca (Francisca) i Alcover (Maria).

En Joseph i la Gertrudis portaren al món dues noies, nascudes a la seva casa del poble. La Paula Raymunda (1803) i la Maria (1806). Cal entendre que les nenes varen créixer en una època convulsa:  del 1808 al 1814 tenia lloc la guerra de la Independència contra els francesos, que afecta de ple les terres del Baix  Camp i de quins estralls hi ha abundant referència al Moster, fins que Fernando VII va ser reposat al tron el 1814. Però després el conflicte seguí amb el sexenni absolutista i la seva repressió, fins que Riego el 1820 obligà el Rei a respectar la Constitució. Desprès es produirien les condicions que abocarien a la guerra carlista, entre els partidaris del Rei o del seu germà Carles, que esclatà el 1833.

En aquest context, es difícil imaginar com l’Estat tenia organitzat el control de fronteres. Però el cert es que la Paula Llevat Alabert (ja escrit Alavert) es va casar al Moster el 1825 amb un militar, en Joan Natjas ( o Nachas o Natges), de Barcelona. Joan Natjas era vidu de Vicenta Ciurana i era tinent de les tropes destacades a Reus pera  tenir cura del Port de Salou. El casori fou al Moster el 8 de novembre.

Poc desprès, el marit devia ser destinat al Port d’Arenys. Allà nasqué la primera i única filla de la parella, Catharina Natjas Llevat, el 1827. I en aquella època de no poques dificultats, el marit i pare devia morir, el que féu que la mare Paula es tornés a casar.

Ho va fer amb un mosso que feia de depenent a Barcelona, a finals del 1828, a Santa Maria del Pi i quan ella s’havia instal·lat a Sant Martí de Provençals. De la nova família va néixer, a Sitges, un nen, en  Simón, Francisco, Manuel Chavarri Llevat el 1831. D’en  no ha estat possible trobar més descendència.

Del Moster a Arenys, Sant Martí de Provençals, Barcelona i Sitges, la vida de la Paula Llevat Alabert il·lustra les dificultats per a  viure, en aquests anys convulsos, als que marxaven de la casa pairal.