Els altres Llevat de Cuba.

En el llibre “Les cases d’Almoster” es fa referència a que alguns membres de la família Llevat Sugrañes de Cal Fut havien anat a Cuba.  Pensem que es tractava d’en Pau, Miquel, Joseph Llevat Sugrañes, nascut el 1831. No hem pogut trobat cap Pau Llevat que anés o vingués de Cuba, però es sabut que els noms propis de baptisme molts cops no eren els que s’utilitzaven en la vida diària.

Tot i així, hem localitzat dos Llevat catalans relacionats amb Cuba.

Un que hi va anar segur: es tracta de Josep Maria Llevat, que la premsa de l’època (“La Correspondencia de España, diario universal de noticias”) recull que va tornar a la península el setembre de 1875 en el vapor-correu Santander. No sabem si -com diu Antonieta Prats- es de la família de Cal Fut d’ Almoster, ja que oficialment no hi havia cap Josep Maria Llevat en aquesta família ni pràcticament en cap dels Llevat de l´època, ja que es un nom propi molt poc habitual en el nostre arbre genealògic. Per això pensem que es possible que sí ho fos i que correspongués al nostre Pau, Miquel, Joseph de Cal Fut, nascut a Almoster el 1831, quina edat -a mès- encaixa perfectament, ja que tindria llavors 44 anys.

L’altre es Higini Llevat Puig, de Castellvell,  que hem trobat que vivia a Barcelona. Consta que va ser soldat desertor i va estar en recerca i captura el 1896, en no presentar-se per anar a la Guerra de Cuba. Si hi va anar o no queda pendent…

Per  cert, el  vaixell que va portar a Josep Maria Llevat de tornada era el segon “Santander” de la “ Compañía Trasatlántica” de Antonio López, botat el 1870. Feia habitualment la ruta de La Habana des de Càdis amb escala a les illes Canàries.