Masricart era un nucli de població situat al sud est de La Canonja, a tocar pràcticament. Un i altre eren en el camí vell de Reus a Tarragona. Desprès de moltes discussions locals, els dos pobles es varen fusionar el 1847, i Tarragona se’ls va annexionar posteriorment, el 1964.
A Masricart,a la seva església de la Mare de Déu de l’Esperança, es varen casar el 1820 en Miquel Llevat Aymamí –pagès nat el 1795, de la vuitena generació dels Llevat d’ El Moster- i na Rosa Torà, una donzella local que era un any més jove.
El matrimoni s’instal·là a Masricart i tingué vuit fills, però només un d’ells va ser nen, en Miquel, nat el 1833. La resta, les nenes, formaren quatre famílies, una quedà aparentment soltera i les altres dues moriren als set i quatre anys. La mare de totes elles, la Rosa, també traspassà jove, als 58 anys, víctima del còlera.
Per cert, la família de la Teresa i el seu marit, Joan Pons, visqué un temps fent de pagès al Mas dels Canonges de Constantí -encara existent-, però desprès ho feren al Mas d’en Xamús, a l’actual Pineda de Salou.
A Masricart (ja La Canonja), en Miquel prengué en matrimoni a la Maria Bosch Pujol, que vivia al Mas d’en Pujol, mas que encara existeix també, a tocar del terme de Reus, tot just passada la riera de La Boella, junt a la variant A7 (fotografia actual en blanc i negre). Allà, la mare de la família Llevat Bosch va donar a llum un total de vuit fills, també una majoria de nenes (sis) i dos nens: en Miquel i en Josep.
No ens consta que en Miquel es casés, però si va fer-ho en Josep (Pere Pau), en acceptar per esposa a la Llúcia Roig, amb qui va continuar la tradició de pagès de la família. Els germans Llevat Roig foren dos: un altre Miquel i un altre Josep. Marcaren distàncies amb els seus orígens i marxaren a Paris a fer fortuna i allà es casaren (el primer, en segones núpcies) amb dues germanes Migeon Lavy –la Giberta i la Ludovica- els anys 1927 i 1928.
Per diverses raons, els germans fills d’en Miquel Llevat Migeon tornaren a Espanya més tard i s’instal.laren a Castelldefels –els fills d’en Miquel: Magdalena i Miquel– , marxant cap a Argentina la filla petita, Rosa, que va tornar a Castelldefels posteriorment. Els seus descendents habiten avui a la costa de Barcelona, uns al Baix Llobregat i els altres al Maresme i a Sevilla.
Els fills (les filles) d’en Josep Llevat Migeon es vàren quedar a França.
La continuïtat del nom de pila Miquel durant tantes generacions delata el seu origen d’ El Moster /Almoster, doncs a Sant Miquel està consagrada la seva església (oberta al culte el 1704) i Miquel era el nom local més comú amb molta diferència.
Act. 27-12-2016 i 13-8-2017.
Pingback: La deuxième branche de la famille Llevat en France: de La Canonja à Seville et la vallée de La Loire / La segunda rama Llevat en Francia: de La Canonja a Sevilla y el valle del Loira – Familia Llevat