Els llibres de compliment pasqual: un eficaç sistema de control de la feligresia i una bona base per a l’estudi demogràfic dels segles XVI i XVII.

 

El Concili de Trento (1545-1563) imposà, com sabem, els llibres de registre sacramentals, tant de baptisme, de confirmacions, matrimonis («esposalles») i defuncions («òbits»). Gràcies a ells hem pogut crear la base de l’arbre de la nostra família.

A Barcelona, de les set parròquies que existien a finals del segle XVII, nomès Sant Just i Pastor, parcialment Santa Maria del Pi i la Catedral conserven els llibres.

Però el Concili de Trento imposà també portar al dia, anyalment, els llibres de compliment pasqual. Es tracta d’un cens casa per casa de totes les persones que tenien l’obligació d’anar a missa, es a dir adults i infants a partir de la comunió. Aquest inventari es feia portal per portal i carrer per carrer i es, de fet, una mena de cens que, tot i no ser rigorós, es molt interessant de consultar.

A Sant Just i Pastor, de Barcelona, es conserven els llibres de compliment pasqual des de primers del segle XVI. I allà hem trobat els Llevat que, venint del Moster, s’instal.laren a cavall dels segles XVI i XVII. Primer al carrer dels Còdols, a tocar de la parròquia, al voltant del 1670. Desprès, els fills, fóra muralla, en unes barraques al peu de Montjuïc, als Horts de Sant Beltran tot i que, suposem que per tradició, seguiren utilitzan Sant Just per als seus matrimonis i els bateijos dels seus fills, tot i que la seva parròquia devia ser Sant Jaume o Santa Maria del Pi.

La sorpresa arriba quan, de tant en tant (veure la foto) el mossén passava d’omplir les dades d’algun carrer que li quedava lluny. Això fa que la informació de l’època en que els Llevat vivien fóra muralla sigui bastant incomplerta.

Act. 14/05/2017