Els rajolers Llevat

151111 Foto Fabrica Antonio Llevat

El cognom Llevat a Castellvell i a Reus està intimament unit a la indústria de la rajola i de la ceràmica en general.

El primer Llevat rajoler va ser l’Isidre Llevat Sugrañes (generació 9), que era net del pagès Isidre Llevat, del Moster i fill del pagès de Castellvell del mateix nom.

Es va casar amb la Maria Theresa Sugrañes el 1807.

Va tenir molts fills i tots els barons es dedicaren al negoci: Josep, Isidre, Antón, Eugeni i un segon Josep. Desprès el negoci es va anar dividint i es varen aixecar diversses bòviles, tant a Reus (a tocar de la carretera de Tarragona i del camí de Castellvell), com al mateix poble.

“Antonio Lllevat”, “Mosaicos Llevat”, “Isidro Llevat” son denominacions rellevants en la historia de la rajola o del mosaic hidràulic. De la familia deriva també l’empresa contractista, encara operativa avui dia, «Hermanos Llevat».

Un besnét del primer rajoler, en Josep Llevat Sotorra (generació 12, Reus, 1870), ja gran empresari, va fer edificar a Reus el Mas Llevat, avui edifici catalogat, construït per Domènec Sugranyes, deixeble i marmessó de Gaudí.

De les bòviles dels Llevat Sugrañes (hi va haver tres generacions consecutives amb aquestos mateixos cognoms), Llevat Sotorra (generació 12) i Llevat Balada (generació 13) ens queden les xemeneies i algunes restes protegides. I els productes instal.lats, que perduren i perduraran en el temps.

A la fotografia, una peça de la bóvila d’Antoni Llevat Viladot, de la generació 14, emplaçada a la Munta i Baixa de Reus.

Veure també: http://familiallevat.com/del-1885-al-1978-la-interessant-historia-de-la-fabrica-de-mosaicos-ceramicos-de-isidro-llevat/ .

Act. 13-8-2017