Llevat : l’origen del cognom – el origen del apellido – the surname origin

 

5885_926931507392296_2232856814254459309_nArrel de la recerca duta a terme per al nostre projecte, hem remenat per la bibliografia sobre la història dels cognoms familiars catalans, el “llinatges”.

Entre els tractats del tema, destaca el de Francesc de Borja Moll, publicat a Mallorca el 1959 i en segona i revisada edició el 1982. Hi ha d’altres documents, com el d’Enric Moreu-Rey (“Antroponímia. Història dels nostres prenoms, cognoms i renoms”. Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona 1991) i el de Joan Coromines (“Onomasticon Cataloniae”. Curial, Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, La Caixa, Barcelona, 1989-1997).

Francesc de Borja Moll i Casasnovas (Ciutadella, Menorca, 10 d’octubre del 1903 -Palma, Mallorca, 18 de febrer de 1991) fou un lingüista, filòleg i editor menorquí. Autor de moltes obres sobre la llengua catalana i les variants parlades a les Illes, fou el principal col•laborador de mossèn Antoni Maria Alcover i Sureda en el Diccionari català-valencià-balear. Va ser Premi d’Honor de les lletres catalanes el ja llunyà any 1971.

Francesc de Borja Moll manté en el seu tractat sobre els llinatges, que el Llevat cognom, que coneixem deriva, no del llevat ferment que s’utilitza per a fer pa o cervesa, sinó del partícip del verb llevar, amb qualsevol dels seus significats: alçat, aixecat, apartat, separat (plana 299 del llibre en la seva edició del 1982).

Haurem d’assumir dons que, de les tres possibles, aquesta interpretació etimològica és la més científica de totes les que intenten explicar qué hi ha al darrera del nostre cognom. Que, d’altrabanda, coincideix amb el que s’ha trobat al revisar els llibres sacramentals de finals del segle XVI (veure entrades posteriors) que semblen confirmar que el primer Llevat era un infant possiblement adoptat («separat, apartat») per una familia del Moster, familia quin cognom desconeixem.
———————————————————————————————-
Francesc de Borja Moll and Casanovas (Ciutadella, Menorca, 10 October 1903 -Palma, Mallorca, 18 February 1991) was a linguist, philologist and editor of Menorca, in the meditarranean Balearic islands. Author of many books on the Catalan language variants spoken in the Islands, was the main contributor to Antoni Maria Alcover i Sureda in the Dictionary Catalan-Valencian-Balearic. It was awarded the Honor Award of Catalan Literature in 1971.

Francesc de Borja Moll, Mallorca published in 1959 (second revised edition in 1982) “Els Llinatges Catalans” (The Catalan Surnames). There are other studies, such as the one made by Enric Moreu-Rey and the one written by Joan Corominas.

Francesc de Borja Moll maintains in his book (see page 299 of the 1982 edition), that Llevat does not comes from “yeast”, but from the past participle of the catalan verb “llevar” with any of its meanings: raised , separated, waked-up

Among the three potential options (see the post dated November 22nd) this interpretation is the most scientific and etymological one, in order to properly understand the origin of our surname. That would have full sense, taking into account that the first Llevat seems to be a child adopted by a unknown familiy , living in El Moster.
———————————————————————————————-

A raíz de la investigación llevada a cabo para nuestro proyecto, hemos rebuscado en la bibliografía sobre la historia de los apellidos familiares catalanes, los llamados linajes.

Entre los tratados del tema, destaca el de Francesc de Borja Moll, publicado en Mallorca en 1959 y en segunda y revisada edición en 1982. Hay otros documentos, como el de Enric Moreu-Rey y el de Joan Coromines .

Francesc de Borja Moll (Ciutadella, Menorca, 10 de octubre de 1903 -Palma, Mallorca, 18 de febrero de 1991) fue un lingüista, filólogo y editor menorquín. Autor de muchas obras sobre la lengua catalana y las variantes habladas en las Islas, fue el principal colaborador de Antoni Maria Alcover en el Diccionario catalán-valenciano-balear. Fue Premio de Honor de las letras catalanas el ya lejano 1971.

Francesc de Borja Moll mantiene en su tratado sobre los apellidos, que el apellido Llevat que conocemos deriva, no de la levadura como fermento que se utiliza para hacer pan o cerveza, sino del partícipio del verbo catalán “llevar” , con cualquiera de sus significados: quitado , levantado, apartado, separado (página 299 del libro en su edición de 1982).

Tendremos que asumir pues que, de entre las tres posibles, esta interpretación etimológica es la más científica de todas las que intentan explicar qué hay detrás de nuestro apellido Llevat. Lo que, además, tiene todo el sentido, puesto que se ha podido identificar que el primer Llevat fue posiblemente un niño adoptado por una familia de El Moster, cuyo apellido deconocemos.

 

Act. 27-12-2016 & 13-8-2017